Tarihçe

İTÜ’de, 2001 Yılının Güz döneminde eğitime başlamış olan Gayrimenkul Geliştirme Yüksek Lisans programının amacı; ekonomik yatırımların önemli bir kısmını oluşturan gayrimenkul yatırımlarının, hem yatırımcının ve hem de ülkenin ekonomik menfaatleri çerçevesinde değerlendirilmesini sağlayacak şekilde eğitim vermektir. Ülkemizde yaşanmakta olan ve ileriki yıllarda da devam edecek olan hızlı şehirleşme olayı, şehirlerimizde çok dinamik bir gayrimenkul piyasası yaratmaktadır. Bu durum, konunun önemini ve piyasada bu alanda yetişmiş elemana olan ihtiyacı gittikçe arttırmaktadır. Dolayısıyla bu program, şehircilik, mimarlık, mühendislik, işletme ve ekonomi gibi farklı disiplinlerde yetişmiş elemanlara gayrimenkul finansı, pazarlaması, değerlemesi ve hukuku konusunda yüksek lisans eğitimi vermektedir. Türkiye’de ilk olarak İTÜ’de açılmış olan bu program, bu alandaki yoğun talebin karşılanmasında önemli bir işleve sahip bulunmaktadır. Disiplinlerarası bir program olan Gayrimenkul Geliştirme’nin öğretim kadrosunu işletme, mimarlık, mühendislik, hukuk ve şehircilik programlarından gelen öğretim üyeleri oluşturmaktadır. 

İTÜ DİSİPLİNLER ARASI GAYRİMENKUL GELİŞTİRME YÜKSEK LİSANS PROGRAMININ KURULUŞU

Prof. Dr. Vedia DÖKMECİ

Son çeyrek yüzyılda, serbest ticaret politikasının uygulanması ve küreselleşmenin etkisi ile ülkemizin stratejik öneminin daha fazla artması, gayrimenkul geliştirme konusunun ekonomik yatırım alanında ulusal ve uluslararası düzeyde öne çıkmasında büyük rol oynamıştır. Bilhassa, İstanbul’un hızla büyümesi sonucunda, yeni iş merkezlerine ve konut alanlarına ihtiyaç göstermesi ve plansız büyüdüğü için gerçek değerinin çok altında bulunan alanlarının yeniden yapılanma potansiyelinin bulunması, etkin bir biçimde gayrimenkul geliştirme konusuna olan ihtiyacı bir kat daha arttırmıştır.

Bu ihtiyaçlar çerçevesinde, ilk kez 1999 yılında gayrimenkul geliştirme konusunda özellikle Pennsylvania State Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kenneth Lush ve Prof. Dr. Abdullah Yavaş’ın katkılarıyla İTÜ SEM’de 4 günlük bir kurs düzenledik. Bu kurs piyasada çalışanlar tarafından büyük ilgi gördü. Aynı kurs, 23-25 Mayıs 2000’de gene büyük bir başarı ile tekrarlandı. Görülen bu talebi ve gayrimenkul geliştirme konusunda yetişmiş elemana duyulan ihtiyacı karşılamak için, Prof. Dr. Abdullah Yavaş’ın büyük çabası, YÖK’ün talebi ve İTÜ Rektörlüğünce bu konuda görevlendirilmem üzerine, 2001 Ekim ayında Disiplinler arası Gayri Menkul Geliştirme Yüksek Lisans Programı, ülkemizde ilk olarak İTÜ’de kuruldu. Ders programı olarak, Columbia Üniversitesi’nin Gayrimenkul Geliştirme Yüksek Lisans Programı örnek olarak alındı. Bu programda, Üniversitemizin İnşaat, İşletme Mühendisliği ve Mimarlık Fakülteleri, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyeleri ve İstanbul Üniversitesi, Hukuk Fakültesindeki bazı öğretim üyeleri ders verdiler. Bunlara ilaveten, Prof. Abdullah Yavaş, İsrail’den, Prof. D.Gat, Harvard Üniversitesinden Prof. R. Peiser ve California ve Kanada üniversitelerinden bazı öğretim üyeleri programa akademik katkıda bulundular. Bunların yanı sıra, yurtiçi piyasadan mütehassıslar olarak, maddi katkısının yanı sıra Hakan Kodal (Yapı Kredi Koray Şirketi) ve Haluk Doğançay (Proje Yönetim Şirketi), Murat Ergin (Kuzey Batı Şirketi) ve Firuz Soyuer (DTZ, Soyuer ve Pamir Şirketi) konuyla ilgili dersler verdiler. Böylece programın bilimsel olduğu kadar, yurtiçi ve yurtdışı uygulama alanlarında da gelişmesi sağlandı.

Bu program, şehir ve bölge planlama, işletme, inşaat mühendisliği, mimarlık, hukuk ve ekonomi gibi çeşitli disiplinlerden gelen öğrencilere gayrimenkul geliştirme konusunda temel eğitim vermektedir. Bugüne kadar vermiş olduğumuz mezunların çoğu ulusal ve uluslararası isim yapmış şirketlerde, önemli mevkilerde çalışmakta veya kendi şirketlerini kurmuş bulunmaktadırlar. Genellikle yapılan Y. Lisans ve Doktora tezleri hem bu konuda akademik gelişme sağlamakta ve hem de piyasa için faydalı olmaktadır. Bundan sonra, konu ile ilgili problemlerin çözümü için, eldeki veri, teknoloji ve deneyimi piyasa ile paylaşarak, araştırma projelerinin alınması ve piyasa ile daha fazla dayanışma içinde çalışılmasının, konunun bilimsel olarak daha fazla gelişmesini sağlayacağı ve şehirlerimizin daha etkin kalkınmasında faydalı olacağı inancındayız.